با توجه به اظهار نظرهای مسئولان AMD پشتیبانی از سوکتهای خود یعنی سوکت AM5 و سوکت قدیمتیتر AM4 را طولانیتر خواهد نمود. با ما در آیتی پرس همراه باشید تا بیشتر در مورد برنامه ایامدی برای سوکتهای AM5 و AM4 بدانیم.
بازار پردازنده در سالهای اخیر تحولات مهمی را تجربه کرده است و AMD نقش مؤثری در ایجاد این تغییرات داشته است. سوکت AM4 نسل گذشته با حمایت طولانیمدت خود متمایز بود، التزامی که AMD آن را اجرا کرده است. این سوکت که از سال 2017 معرفی شد، امروزه نیز پشتیبانی میشود و انتظار میرود در سال آینده نیز معرفی پردازندههای جدیدی برای آن وجود داشته باشد.
این موضوع برای افرادی که علاقمند به ارتقای سختافزار خود دارند بسیار فرصت مناسبی خواهد بود. زیر این موضوع به معنای هزینهی کمتر در بروزرسانی خواهد بود. این موضوع شاید یک پیروزی تبلیغاتی نیز برای ایامدی در برابر اینتل باشد. زیرا اینتل هیچگاه قولی مبنی بر عدم تغییر سوکت نمیدهد، و اکثر سوکتهای اینتل حداکثر دو نسلی هستند.
به عنوان مثال اگر امسال اینتل از پردازندههای Raptor Lake رونمایی ننموده بود. احتمالا پرونده سوکت فعلی اینتل یعنی LGA1700 جمع شده بود. و هم اکنون اینتل در حال معرفی پردازندههای مبتنی بر سوکت LGA-1851 برای Arrow Lake میبود. حال مشخص نیست که سوکت بعدی اینتل نیز دو نسلی خواهد بود یا با استراتژی فعلی ایامدی، اینتل نیز به فکر استفاده طولانی مدت از سوکتهای خود خواهد افتاد.
البته به یاد داشته باشیم که این موضوع یک بعد تکنولوژیکی هم دارد که تغییر سوکت را وابسته به تغییرات سخت افزار و پیشرفتهای معماری بر روی سایز سوکت مورد نیاز موثر هستند. این موضع را در سوکت AM5 ایامدی میتوان مشاهد نمود که این شرکت برای استفاده از رمهای DDR5 مجبور به تغییر سوکت AM5 شد. هرچند در ابتدا به علت گران بودن این رمها استقبال گستردهای از این تغییر نشد. البته این اتفاق همیشه در زمان تغییر نسل رمها اتفاق میافتد.
اما اکنون با کاهش قیمت حافظهها، پایین آمدن قیمت مادربردهای AM5 زیر 100 دلار و تقریباً 20 درصد تنزل قیمت پردازندههای رایزن این سوکت از زمان معرفی، انگیزه کاربران و مخصوصا گیمرها برای مهاجرت به سوکت AM5 افزایش چشمگیری داشته است. این موضوع در کنار ضعف اینتل در عرضه پردازندههای مناسب از لحاظ عملکرد/قیمت و مصرف برای گیمرها باعث اقبال کلی جامع گیمرها به سمت این پردازندهها شده است.
درباره این موضوع دیوید مکایفی مدیر بخش کاربری ایامدی در گفتوگویی با برایان هانام از OCUK اظهار داشت که ایامدی در تلاش است تا جایی که محدودیتهای تکنولوژیکی اجازه میدهد پشتیبانی از سوکتهای خود را طولانی نماید. از نظر نماینده ایامدی یکی از دلایل موفقیت پردازندههای رایزن همین موضوع پشتیبانی طولانی مدت بود است. و قرار است این موضوع در طول سال 2025 نیز برای سوکت AM5 ادامه داشته باشد.
در این گفتگو سوالی که برای کاربران بسیار مهم بود همین ادامه پشتیبانی ضمنی از سوکت AM5 بود که ایامدی قول آن را داده بود که دیوید مکایفی (نماینده AMD) آن را تایید نمود و گفت: بله بطور کامل پشتیبانی از سوکتAM5 به قوت خود باقی است! من فکر میکنم که ما به خوبی دریافتیم طول عمر AM4 یکی از مهمترین دلایل موفقیت رایزن بوده است و همانطور که به آینده 2025 و فراتر فکر میکنیم، تصمیم به انتقال به نسل بعدی سوکت، تصمیمی خواهد بود که بسیار با دقت بررسی میشود.
ما تاثیرات انتقال به سوکت جدید را میدانیم و میخواهیم پشتیبانی سوکت AM5 را تا جایی که امکان دارد حفظ کنیم. و به طور کامل متعهد هستیم تا 2025 و فراتر از آن پشتیبانی نماییم و طبق شرایط خواهیم دید وعده ما تا چه زمانی پس از 2025 ادامه خواهد داشت.
برنامه فعلی ایامدی برای پشتیبانی سوکت AM5 و سوکت AM4:
این موضوع با اینکه خبر خوبی است اما باید ذکر کنیم که این اطلاعات خاصاً جدید نیستند. و از ابتدا AMD برنامه حمایت از پلتفرم فعلی را تا سال 2025+ را داشت و به نظر نمیرسد که طرح خود را تغییر داده باشد. آنچه که فعلا باید مشخص شود این است که این پشتیبانی و ارائه پردازندههای جدید تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و آیا AMD برنامه عرضه پردازندههای جدید برای سوکت AM5 را پس از معرفی سوکت جدید (شاید AM6) دارد یا خیر.
هرچند اگر به سوکت AM4 نگاه کنیم، با روند فعلی حداقل 6 تا 7 سال با پردازندههای جدید پشتیبانی شده است. شایعات جدید حاکی از آن است که AMD قصد دارد در سال آینده پردازندههای جدید 5000X3D و 5000GT را برای سوکت AM4 عرضه کند. علاوه بر این AMD به کاربران قول داده که پشتیبانی از حافظهها روی این پلتفرم را بهبود دهد و فعالیتهای ایامدی نشان دهنده این موضوع بوده است و تاکنون نیز بارها بهبودهایی در این زمینه حاصل شده است.
باید امیدوار باشیم پشتیبانی طولانی مدت از یک سوکت تبدیل به یک ترند در صنعت پردازندهها شود. این موضوع میتواند برای کاربران بسیار حیاتی باشد و برد اصلی نیز برای کاربران است که هزینههای آنها کاهش خواهد داشت.