راهنمای کامل اسمبل کامپیوتر در سال 2023
مونتاژ یک کامپیوتر برای خودتان راه خوبی برای یادگیری نحوه کار کامپیوترها است.
بسیاری از ما هر روز از رایانه استفاده می کنیم، اما هرگز واقعاً در جریان نحوه کار آن قرار نمی گیریم. گاهی اوقات، احساس خوبی است چیزی را که هر روز میخواهید از آن استفاده کنید با دستان خودتان بسازید. این راهنمایی در مورد همین است: چگونه یک رایانه شخصی را از ابتدا بسازیم.
این کار به دلایل زیادی می تواند دلهره آور باشد. هزینه بر است، پیچیده است، ممکن است خرابکاری شود. اسمبل کردن کامپیوتر شخصی آنقدر ها که از دور بنظر میرسد دشوار نیست. اما یک مشکل وجود دارد: من درواقع نمی توانم به شما بگویم چگونه رایانه شخصی خود را بسازید. مگر اینکه دقیقا بدانم از کدام سخت افزار استفاده می کنید. با این حال، می توانم توضیح دهم که هر جزء چه کاری انجام می دهد و توصیه های من برای هر دسته چیست تا با هر مرحله از کار آشنا شوید.
وسایل مورد نیاز
برای اینکه لیستی از اجزای سازنده را با هم به دست آورید، صرف نظر از سطح تجربه شما، میتوانید از اسمبل هوشمند استفاده کنید. نه تنها همه چیزهایی که برای خرید نیاز دارید را به شما نشان میدهد، بلکه به شما این امکان را می دهد رایانه شخصی خود را تکه تکه درست در وب سایت بسازید و مطمئن شوید که تمام سخت افزار شما به خوبی با هم کار می کند. توصیه میکنم فهرستی شخصی هم از آنچه میخواهید، آنچه دارید و اینکه بودجهتان چقدر است داشته باشید. برای راهنمای بهتر می توانید در قسمت اسمبل هوشمند کمک بگیرید.
سخت افزاری مورد نیاز
ابتدا به یک مادربرد، یک واحد پردازش مرکزی (CPU)، یک درایو حالت جامد (SSD) یا هارد دیسک (HDD) برای ذخیره سازی، حافظه (RAM)، یک منبع تغذیه (PSU)، یک کیس، و یک مانیتور. اگر بیشتر از این رایانه شخصی برای کارهای روزمره و اداری استفاده می کنید، تنها چیزی که ممکن است به آن نیاز نداشته باشید کارت گرافیک (یا GPU) است، اما این قطعه برای کارهای گرافیکی مثل ویرایش عکس، ویدیو و یا بازی ضروری است. حالا باید با این همه اجزا چه کرد؟
اگر هنوز قطعات کامپیوتری خود را انتخاب نکرده اید یا درمورد سازگاری قطعات با یکدیگر مطمئن نیستید میتوانید مقاله مارا در مورد توصیه های کلی انتخاب قطعات کامپیوتری ازین لینک دنبال کنید.
چیدن قطعات کنار یکدیگر
چیدمان داخلی رایانه های شخصی گیمینگ کمی متفاوت است، ولی ما در اینجا خیلی به مسائل جزئی نخواهیم پرداخت. بهترین گزینه برای دستورالعملهای خاص سختافزارتان، ارجاع به کتابچههای راهنما و جستجوی اجزای خود در YouTube است.
این می تواند بسیار مفید باشد که واقعاً ببینید شخصی سخت افزاری دقیقا مثل سخت افزار شما را در دست میگیرد و نصب می کند، به خصوص زمانی که کلافه شده اید و نمی توانید بفهمید کتابچه راهنمایی که در دست دارید در مورد چه چیزی صحبت می کند. ما در اینجا چند نکته کلی برای کنار هم قرار دادن همه این اجزا ذکر میشود.
ابتدا یک فضای کاری تمیز برای خود آماده کنید
این فضا میتواند یک میز ناهارخوری یا یک میز خالی باشد یا هر سطحی که به اندازه کافی بزرگ باشد تا کیس شما بهطور صاف روی آن قرار بگیرد، با فضای کافی در اطراف آن برای بقیه اجزای کار شما. همچنین به پیچ گوشتی هایی نیاز دارید که برای پیچ های روی کیس شما مناسب باشد. قطعات را با دقت جابجا کنید و روی یک سطح غیرفلزی مانند میز چوبی کار کنید.
بیشتر قطعاتی که خریداری کردید همراه با دفترچه راهنما ارائه می شوند. آنها را دم دست نگه دارید. قرار است با مادربرد شروع کنیم، بنابراین صفحه راهنمای دستورالعمل نصب را باز کنید.
چیزهای زیادی برای دیدن وجود دارد که می تواند این امر را بسیار ترسناک جلوه دهد اما همه این قطعات را به عنوان یک مجموعه لگو بزرگ در نظر بگیرید. هر قطعه در قطعه دیگری قرار می گیرد. برای شروع کار با مادربرد، اولین کاری که باید انجام دهید نصب CPU است.
نصب CPU
شما بسته به نوع پردازنده ای که خریداری کرده اید (اینتل یا AMD)، تراشه دارای شاخک های کوچک یا سطح تماس طلایی در یک طرف (آن را لمس نکنید) خواهد بود. به طور جدی، آن طرف تراشه خود را لمس نکنید. چربی موجود در نوک انگشتان شما می توانند به نقاط اتصال آسیب برساند یا ممکن است سهوا یک شاخه را خم کنید. ممکن است بخاطر انجام این بی احتیاطی ها پردازنده ی شما از کار بیافتد.
قرار دادن پردازنده کار بسیار آسانی است. ابتدا دستورالعمل های مادربرد خود را دوباره بررسی کنید و مطمئن شوید که سوکت پردازنده را باز کرده اید. سوکت پردازنده روی مادربرد یک مربع بزرگ با یک دسته سوراخ کوچک (یا شاخک ها)، با یک اهرم یا دکمه در کنار آن خواهد بود. دستورالعمل های مادربرد به شما می گوید که چگونه سوکت را باز کنید تا بتوانید پردازنده خود را بدون هیچ مشکلی در آن قرار دهید.
هنگامی که مطمئن شدید که قفل آن باز و آماده است، کافیست ببینید کدام گوشه از پردازنده شما یک مثلث طلایی کوچک وجود دارد و آن را با همان نمادی که در سوکت پردازنده مادربرد تان وجود دارد منطبق کنید.
پردازنده را به آرامی در سوکت پایین بیاورید، سپس به آرامی قفل یا مکانیسم قفل را بچرخانید. شما نباید با آن زور ورزی کنید. اگر بنظر میرسد که باید خیلی سخت آن را فشار دهید، دوباره بررسی کنید که پردازنده به درستی وارد سوکت شده باشد.
در مرحله بعد، به خمیر حرارتی خود نیاز خواهید داشت. در صورتی که CPU شما از اول شامل این گزینه نبوده است خودتان باید آن را از پیش تهیه کنید.این سرنگ کوچک پلاستیکی برای این مرحله بسیار مهم است.
نحوه استفاده از خمیر حرارتی سیلیکونی روی CPU
استفاده از خمیر سیلیکونی بخش مهمی از فرآیند ساخت رایانه شخصی است. این خمیر در بالای CPUیعنی روی IHS اعمال می شود تا اطمینان حاصل شود که هیچ شکاف هوایی بین آن و پایه فلزی خنک کننده CPU وجود ندارد. پخش کننده حرارت یکپارچه (IHS) سطحی است که برای برقراری تماس بین هیت سینک یا دیگر قطعات کنترل حرارتی و پردازنده CPU استفاده می شود.
به زبان ساده، خمیر حرارتی به CPU شما کمک می کند که همیشه خنک بماند. اگر به بررسی تخصصی تر نحوه استفاده از خمیر سیلیکون بروی CPU علاقه دارید این لینک را دنبال کنید. پردازنده شما با یک هیت سینک همراه است که در یک طرف آن، یک دایره مسی خواهید دید. بعد از اینکه خمیر حرارتی را زدید، هیت سینک را مستقیماً روی پردازنده قرار می دهید، تا مربع سیلیکونی و دایره مسی کاملاً روی هم قرار بگیرند.
خب برای انجام این کار یک توپ کوچک (باندازه یک نخود) خمیر حرارتی را با دقت روی مربع سیلیکونی پردازنده خود اعمال کنید. باید سعی کنید تا جایی که می توانید نزدیک به مرکز باشد. برای مطالعه نحوه دقیق استفاده از خمیر حرارتی این لینک را دنبال کنید.
اکنون هیت سینک خود را با پیچ های اطراف پردازنده خود منطبق کنید و به آرامی آن را در جای خود پایین بیاورید. شما خمیر حرارتی را بین دو قطعه له می کنید، و هدف از این کار ایجاد یک لایه نازک است که پشت پردازنده شما را بپوشاند. اگر کمی خمیر از کناره ها تراوش کند اشکالی ندارد، اما اگر از لبه پردازنده بیرون بیاید یعنی بیش از اندازه استفاده کرده اید. مقداری الکل ایزوپروپیل آماده کنید، دستمال مرطوب بدون پرز را به آن آغشته کنید و پردازنده و هیت سینک را از خمیر پاک کنید. صبر کنید تا کاملا خشک شوند و دوباره امتحان کنید.
اگر خوب این کار را به اتمام رساندید، حالا هیت سینک را در جای خود پیچ کنید. به کتاب دستورالعمل مادربرد خود برگردید و مکان مناسب را برای وصل کردن فن خنک کننده هیت سینک خود پیدا کنید. باید خیلی نزدیک به سوکت پردازنده شما باشد. وقتی آن را پیدا کردید، آن را وصل کنید. تبریک میگویم، شما به درستی یک CPU نصب کردهاید. این سخت ترین قسمت بود و به خوبی تمام شد. آفرین!
نصب حافظه و مموری
مموری شاید ساده ترین چیز برای نصب باشد. آن سوکت های کوچک عمودی در کنار CPU را می بینید؟ رم های خود را روی شکاف مخصوص آن منطبق کنید و آنها را در جای خود قرار دهید، از سوکتی که سمت چپ است شروع کنید. هنگامی که آنها را به درستی قرار دهید در جای خود قفل می شوند. اگر دو عدد رم دارید ولی مادربرد شما حاوی چهار سوکت مموری است ، یک شکاف میان آنها را رها کنید. دفترچه راهنمای مادربرد شما باید به درستی توجیهتان کند که از کدام اسلات ها استفاده کنید.
برای هارد دیسک یا درایو حالت جامد (SSD)، یک جای خالی در قسمت جلوی کیس خود پیدا کنید. درایو خود را به داخل بلغزانید و در جای خود پیچ کنید. اگر یک درایو M.2 دارید، باید جایی روی مادربرد وجود داشته باشد که مستقیماً روی آن قرار دهید. اگر نمی توانید آن را پیدا کنید، دفترچه راهنمای مادربرد خود را بررسی کنید تا ببینید اسلات M.2 کجاست.
نصب مادربرد
بقیه توضیحات ساده است. با قرار دادن مادربرد خود در کیس شروع کنید. دستورالعملهای مادربردتان را مطالعه کنید، سوراخهای پیچهای کیس را با سوراخهای روی مادربردتان منطبق کنید و برای نصب آن داخل کیس دست به کار شوید.
نصب کارت گرافیک
GPU شما قطعه بزرگی خواهد بود. حتی یک GPU نسبتاً قوی مانند GTX 1060 در مقایسه با سایر قطعات شما بزرگ است. پس هنگامی که GPU خود را سر جایش قرار دهید، فضا تنگ خواهد شد.بار دیگر دفترچه دستورالعمل مادربرد خود را باز کنید و به دنبال یک اسلات PCIe بگردید. این یک اسلات افقی با یک قفل پلاستیکی کوچک در کنار آن، نزدیک به وسط یا پایین مادربرد شما خواهد بود. اینجاست که GPU وصل میشود.
تنها کاری که باید انجام دهید این است که پشت GPU خود را شناسایی کنید (سمت دارای HDMI و DisplayPort)، آن را با پشت کیس خود منطبق کنید و GPU را به داخل شکاف افقی فشار دهید. باید به راحتی در جای خود قفل شود. اگر بخوبی جا نیافتاد، چک کنید که آن را به درستی وارد کرده باشید. یکی دیگر از آن پیچ های کوچک را پیدا کنید و پردازنده گرافیکی خود را به کیس ببندید. در همان قطعه فلزی با پورت های HDMI، نقطه کوچکی برای آن وجود دارد. پیدا کردن آن باید راحت باشد.
منبع تغذیه
در مرحله بعد، می خواهید منبع تغذیه خود را نصب کنید. اصولا باید یک مکان برای آن در نزدیکی بالا یا پایین قاب کیس وجود داشته باشد، یک مستطیل بزرگ که کاملاً متناسب با ابعاد منبع تغذیه شما باشد.مطمئن شوید که تمام کابلهایی که از منبع تغذیه خارج میشوند با فضای خالی به مادربرد شما میرسند.
همه چیز را به مادربرد وصل کنید
برای اینکه دکمه های پاور ورودی/خروجی جلوی شما به درستی کار کند، باید کابل های مربوط به آن را وصل کنید. پینهای جداگانه را بردارید و با کمک کتابچه راهنمای نصب مادربرد، پینها و کابلهایی را که نیاز به اتصال دارند، شناسایی کنید. سعی کنید این قسمت را به آرامی انجام دهید تا پین ها خم نشوند. توجه به این نکته مهم است که هر چراغ LED (HDD و Power) باید به درستی جهتگیری شود. برای این کار کابلهای + و – در پینهای + و – روی برد نصب کنید.
حالا زمان خوبی است برای وصل کردن هدر USB 3.0، هدر USB 2.0 و خروجی صدا. خروجی صدا اکثر مادربردها در پایین سمت چپ قرار دارد و با علامتی نشانه گذاری شده است. همچنین خروجی پین های آن با هدرهای USB 2.0 متفاوت خواهد بود. کابلهای USB 3.0 خود را (که با انتهای آبی رنگ مشخص میشود) به هر اسلاتی که روی برد موجود است نصب کنید، مطمئن شوید که پینها را با سوراخهای کابلهای USB 3.0 منطبق کنید. اکنون می توانید بقیه کابل های برق خود را وصل کنید.
کابل 8 پین خود را پیدا کنید و آن را از پشت شاسی به سمت بالا عبور دهید و آن را از طریق گیره کابل به شیار برق 8 پین در بالای مادربرد وصل کنید. سپس، کابل 24 پین حجیمتر را پیدا کنید، آن را از میان فرورفتگیهای مسیر کابل عبور دهید و آن را به پورت برق 24 پین مربوطه در مادربرد وصل کنید.
در مرحله بعد، برق SATA خود را شناسایی کنید و آن را به همه درایو های ذخیره سازی خود متصل کنید. حالا فرصت خوبی برای این است که کابلهای SATA Data را بین هر درایو ذخیرهسازی و مادربرد متصل کنید. اکنون به کابل هایی که از منبع تغذیه شما خارج می شوند نگاهی بیندازید. باید تعداد کمی وجود داشته باشد که به نظر می رسد می توانند در سوکت مربع (یا مستطیل) که در کنار GPU وجود دارند قرار بگیرند. کابل برق PCIe خود را به ورودی GPU در مادربرد متصل کنید.
روشن کردن سیستم
اکنون سیستم ساخته شده است، برای نصب تمام پانل ها عجله نکنید. ابتدا باید مطمئن شوید که سیستم در واقع روشن شده و به درستی اجرا می شود.
به فضای از پیش تنظیم شده رایانه خود بروید و آن را به برق، صفحه نمایش، صفحه کلید و ماوس نیز وصل کنید. آن را روشن کنید و کلید دیلیت را فشار دهید تا وارد صفحه BIOS شوید. دمای CPU خود را بررسی کنید، مطمئن شوید که در حدود 30-40 درجه سانتیگراد کار می کند و مطمئن شوید که درایو بوت شما به درستی رجیستر می شود.
اگر همه چیز نشان داده شد، اکنون زمان خوبی است که XMP را برای اینتل یا DOCP را برای AMD فعال کنید تا مطمئن شوید حافظه شما در فرکانس صحیح کار می کند. سپس F10 را بزنید، ذخیره کنید و خارج شوید. سپس آن را خاموش کنید.
اکنون که مطمئن شدیم دستگاه کار می کند، دوباره آن را جدا کرده و به فضای کاری خود برگردانید. ارزش انجام این کار را دارد زیرا می خواهید همه آن پانل های کیس رایانه شخصی را دوباره وصل کنید و کابل های شل را مرتب کنید. این به معنی این است که باید تا جای امکان کابل ها را جمع جور کنید. برای این کار میتوانید از فرورفتگی هایی که داخل اکثر کیس ها وجود دارد استفاده کنید و کابل ها را تا حدی منظم کنید. کامپیوتر شما آماده است. حالا فقط باید سیستم عامل را نصب کنید.
هنگامی که در نهایت وارد سیستم شدید، به اینترنت بروید و درایورهای چیپ ست مورد نظر خود را برای سیستم دانلود کنید. پس از آن، دانلود و نصب درایور گرافیکی مناسب کارت خود را انجام دهید و سپس آماده خواهید بود که بنشینید و لذت ببرید!
پرسش و پاسخ
چگونه قطعات کامپیوتر را به نحوه صحیح و درستی کنار هم باید قرار داد؟
در مقاله به صورت مرحله به مرحله روش اسمبل سیستم های کامپیوتری به شما آموزش می دهد.
آیا اگر قطعه ای از سیستم خراب شد با خواندن این مقاله می توانم جایگزین کنم؟
بله، در صورتی به طور درست بفهمید مشکل از کدام قطعه بوده میتوان با کمک از این مقاله این کار انجام دهید.