بنظر میرسد که اینتل قصد دارد در نسل آینده پردازندههای خود فناوری هایپرتردینگ (Hyper Threading) را بازنشسته نماید و در عوض از هستههایی استفاده نماید که از این فناوری پشتیبانی نمیکنند. با ما در آیتی پرس همراه باشید تا دلایل این تصمیم اینتل را مرور نماییم.
پردازندههای اینتل از فناوری هایپرتردینگ (Hyper Threading) استفاده میکنند که به واحدهای پردازشی فیزیکی امکان انجام دو وظیفه همزمان را میدهد، این تکنولوژی مانند دو واحد پردازش منطقی عمل میکند. اینتل این فناوری را در سال ۲۰۰۲ با معماری اکسئون معرفی کرد. پس از انتشار آن، ریزپردازندههای و پردازندههای خانگی و دسکتاپ Core و Core Duo از این فناوری پشتیبانی نمیکردند.
اما اینتل در نهایت این فناوری را با میکرومعماری هستهای Core i7 Nehalem در سال ۲۰۰۸ معرفی مجدد کرد. به نظر میرسد هایپرتردینگ همزمان ممکن است دوباره از پردازندههای Core Ultra اینتل حذف شود. بار دیگر شاهد پردازندههایی بدون تکنولوژی هایپرتردینگ باشیم.
اینتل قبلاً تغییراتی را در پردازندههای Core Ultra خود معرفی کرده است که محدودیتهایی برای هایپرتردینگ همزمان ایجاد میکند. هستههای کم مصرف (E-Cores) که اکنون در اکثریت عظیم ریزپردازندههای هستهای اینتل ۱۲/۱۳/۱۴ وجود دارند، از این فناوری یعنی هایپرتردینگ پشتیبانی نمیکنند.
به همین دلیل، تعریف ویژگیهای هر پردازنده بسیار سخت است به خصوص اکنون با وجود پردازندههای بسیار سریع متئور لیک که هسته های جدیدتری نیز دارند که سومین نوع هستههای مورد استفاده در این نوع پردازندهها هستند و به نام LP-Core شناخته میشوند که در تراشه SoC قرار گرفتهاند. هیچکدام از E-Core یا LP-Core از فناوری هایپرتردینگ همزمان پشتیبانی نمیکنند و بر اساس آخرین شواهد، نسل آینده هستههای P نیز از این فناوری پشتیبانی نخواهد کرد.
این دلایل باعث شده تا اینتل تصمیم به قطع پشتیبانی از فناوری محبوب هایپرتردینگ بگیرد و در نسلهای آینده پردازندههای اینتل شاهد استفاده از این تکنولوژی نخواهیم بود.
مشخصات پردازندههای نسل آینده بدون تکنولوژی هایپرتردینگ:
این شایعات از اسلایدهایی آغاز شد که توسط YuuKi_AnS لو رفته بودند و اشاره به 8 هسته IA و 8 رشته(ترد) داشتند، در حالی که اگر این پردازندهها از هایپرتردینگ پشتیبانی میکردند باید شاهد 16 رشته میبودیم. این اسلایدها بر معماری Arrow Lake-S (که S برای کامپیوترهای دسکتاپ است) متمرکز شده اند که بر پلتفرم MTL-S (متئور لیک) مبتنی است. انتظار میرود این سری جدید در رویدادهای مختلفی معرفی شوند که شامل: 8P+16E، 6P+16E یا 6P+8E هسته خواهند شد.
این شایعات اکنون توسط شایعه دیگری از InstaLaX64 تایید شده است، که پردازنده Arrow Lake-S را با 24 رشته (ترد) مشاهده و تست کرده است. اگر مشخصات پردازنده با 8P+16E صحیح بوده باشد، خروجی مورد انتظار در بنچمارک باید 32 رشته نشان میداد، نه 24 رشته (ترد). بنابراین احتمال میرود که پردازنده Arrow Lake-S 6 به همراه 8 هسته کم مصرف بدون فناوری هایپرتردینگ عرضه شوند.
به نظر میرسد سری آینده پردازندههای اینتل که اولین بار تحت برند جدید Core Ultra معرفی میشود، از هایپرتردینگ همزمان پشتیبانی نخواهد کرد. آنچه حائز اهمیت است این است که طراحی Zen4 (classic) و Zen4c (dense) آیامدی محدودیتی برای هایپرتردینگ همزمان در هستههای «کلاسیک» ایجاد نمیکند.
با این حال، مشخص نیست که در آینده چه اتفاقی برای میکرومعماریهای آینده ایامدی نیز خواهد افتاد و آیا این شرکت نیز با گشترش تکنولوژی و توانایی قرار دادن تعداد هسته بیشتر بیخیال تکنولوژی هایپرتردینگ خواهد شد یا در خلا وجود اینتل به کار برروی این تکنولوژی ادامه خواهد داد.
شایعات لو رفته از InstaLaX64 همچنین به این موضوع نیز اشاره دارد که نمونه مهندسی فعلی با سرعت 3 گیگاهرتز اجرا میشود و از دستورالعملهای AVX512 پشتیبانی نمیکند. و باید دید که آیا این تصمیمات جدید اینتل میتواند در بلند مدت این شرکت را به گردونه رقابت با ایامدی بازگرداند یا خیر و آیا این توقف استفاده از این فناوری میتواند تاثیر بسزایی در کارایی نرم افزارها داشته باشد؟