اگر از علاقهمندان به سختافزار کامپیوتر باشید با واژه اورکلاک آشنا هستید. اما جدیدا کاربری اقدام به اورکلاک SSD نموده است. با ما در آیتی پرس همراه باشید تا با اورکلاک SSD صورت گرفته بر یک SSD ساتا آشنا شویم.
جامعه علاقمندان و فعالین حوزه سختافزار هربار کاربران را شگفتزده مینماید. از کارهای روتینی که اکثر علاقمندان به سخت افزار به آن مشغولند اورکلاک نمودن اجزای مختلف سخت افزار کامپیوتر میباشد. با شنیدین کلمه اورکلاک اولین چیزی که به ذهن متبادر میشود اورکلاک پردازنده، کارت گرافیک و رم است.
اما اخیرا یک کاربر اقدام به اورکلاک SSD نموده است. این SSD ساتا 2.5 اینچی که از عمومیترین و در دسترسترین SSDهای بازار است. توسط کاربری به نام گابریل فراز است که فارقالتحصیل رشته کامپیوتر میباشد و در وبسایت TechpowerUp مشغول به کار است.
او از یک دیسک سخت یا اساسدی RZX Pro 256 گیگابایتی استفاده کرده که در اصل یک درایو فلش NAND معمولی است. این دیسک سخت از پردازنده تک هستهای 32 بیتی SM2259XT2 سیلیکون موشن با سرعت 550 مگاهرتز استفاده میکند. دارای دو کانال با سرعت 400 مگاهرتز و هشت اتصال چیپ است که میتواند به 16 تراشه فلش NAND مجهز شود و کار کند. این دیسک سخت هیچ حافظهای به صورت دیرم یا بافر host memory ندارد و تنها از یک تراشه فلش NAND شرکت کیوکسیا استفاده میکند که به معماری BiCS FLASH 4 با 96 لایه مجهز شده است و ظرفیتی 256 گیگابایتی دارد.
این تراشه فلش NAND با حداکثر سرعت 400 مگاهرتز یا 800 مگاترانسفر تولید شده است، اما در تنظیمات پیشفرض تنها با سرعتی کمتر از نصف حداکثر سرعت یعنی 193.75 مگاهرتز یا 387.5 مگاترانسفر کار میکند. گابریل از یک آداپتور SATA III به USB 3.0 با چیپ پل JMS578 برای اجرای پروسه اورکلاک استفاده کرده است. این آداپتور اجازه میدهد تا در هنگام کار کامپیوتر، اساسدی بتواند بدون نیاز به خاموش کردن عمل تعویض hot swapping را انجام دهد.
او در اصل دو ترمینال را در مدار چاپی اساسدی را کوتاهسازی کرده تا اساسدی بدون حالت ایمن پیشفرض خود کار کند. Mass Production Tools (MPTools) که تولیدکنندگان برای فلش کردن دیسکهای سخت استفاده میکنند، برای تغییر پیکربندی فرمور اورکلاک SSD مورد استفاده قرار گرفته است. باید توجه داشت که هر معماری فلش NAND نسخه خاص خود را از MPTools دارد. نرمافزار مستقیماً کنترل کلاک فلش، کلاک پردازنده و خروجی را نشان میدهد. البته برای تنظیمات بیشتر مانند تقسیمبندی ورودی/خروجی فلش نیاز به تغییرات بیشتری میباشد. کنترل ODT فلش و تریگر Schmitt هم نیاز به تغییراتی است تا اورکلاک مورد نظر کار کند.
نتایج اورکلاک عبارتند از افزایش 17.6 درصدی برای کنترلکننده سیلیکون موشن، که به 500 مگاهرتز رسیده که از مقدار اصلی که 400 مگاهرتز است افزایش داده شده است. و 106 درصد افزایش در فرکانس فلش NAND صورت گرفته که کلاک SSD اورکلاک شده به 400 مگاهرتز رسیده است.
نتایج عملکرد اورکلاک SSD:
اما نتایج عملکرد چه بوده است؟ در حالی که نتایج از بنچمارک تا بنچمارک متفاوت است، اما تأخیر کاهش یافته است. و تنها بهبود اندک در سرعتهای خواندن صورت گرفته، در حالی که میزان تغییرات در سرعتهای نوشتن تأثیر محسوس بیشتری دیده شده است. افزایش پهنای باند باعث شده تا بنچمارکها به طور طبیعی نتایج واکنش مثبت بیشتری نشان دهند. مشکل بزرگتر افزایش دمای کاری است.
هرچند دما در تنظیمات پیشفرضبه صورت پایدار 40 درجه سانتیگراد بوده است، در حالی که اورکلاک SSD دمای آن را به 45 درجه افزایش داده است. و این موضوع یعنی اورکلاک SSD در دراز مدت این کار باعث کاهش طول عمر SSD میشود. همچنین اورکلاک SSD، تمام گارانتیهای تولیدکننده را ملغی میکند و به احتمال زیاد عمر کلی SSD را کاهش خواهد داد.
در زیر میتوانید تعداد زیادی از بنچمارکهای اجرا شده با این SSD را مشاهده نمایید. هرچند که بنچمارکها اصولا نماینده خوبی برای ارزیابی عملکرد در اسفاده روزمره نیستند اما بنچمارکهای SSD به یکی از معیارهای مناسب برای انتخاب SSD تبدیل شدهاند.