در مقاله زیر قصد داریم تا تعدادی از ویژگیهای متنوع دو سیستم عامل ویندوز و مک او اس را مرور نماییم و تفاوت ویندوز و مک او اس را در بخشهای مختلف بررسی نماییم و به این سوال جواب دهیم که مک او اس یا ویندوز؟ با ما در آیتی پرس همراه باشید تا به بررسی این تفاوتها بپردازیم.
اکثر کاربران سیستمهای مختلف به شدت وفادار به انتخاب خود هستند و به ندرت پیش میآید که کاربران بخواهند سیستم عامل خود را عوض کنند. در اینجا قصد داریم ویژگیهای استاندارد سیستمعاملهای مایکروسافت و اپل را یکی پس از دیگری مقایسه میکنم و تفاوت ویندوز و مک او اس را بررسی مینمایم. و در هر بخش برندهای را مشخص خواهیم نمود. در نهایت امتیازات را جمعبندی کرده و برنده کلی را اعلام میکنیم.
مک او اس یا ویندوز؟
تواناییها، سختافزار و پشتیبانی نرمافزاری که در زیر مقایسه میشوند، تنها بخشی از عواملی هستند که باید برای انتخاب سیستمعامل در نظر گرفته شوند و تفاوت ویندوز و مک او اس بیشتر از این موارد است. شاید تصمیم شخصی شما مبتنی بر این باشد که اطرافیانتان از چه سیستمعاملی استفاده میکنند یا به دلیل نیازهای کسبوکار و یا حتی اکوسیستم تلفن همراه و تبلت سیستم عامل لپتاپ یا دسکتاپ خود را انتخاب میکنید.
تفاوت ویندوز و مک او اس در راه اندازی اولیه:
هر دو سیستمعامل فرآیند نصب ساده و کاربر پسندی دارند. میتوانید از هر کدام را بدون ورود به حساب اپل یا مایکروسافت فعال و استفاده کنید، اگر چه برای تجربه کاربری بهتر و استفاده از ویژگیهای اساسی بهتر است که با اپل آیدی یا اکانت مایکروسافت خود لاگین نمایید.. عدم لاگین به معنای از دست دادن سینک کردن تنظیمات میان دستگاهها، بکاپ اپلیکیشنها، پیامها و بسیاری دیگر از امکانات است.
مایکروسافت به شما اجازه میدهد سیستمعامل ویندوز را با توجه به سلیقه خودتان نصب کنید و فرآیند را بر اساس اینکه دارید رایانه را برای استفاده شخصی یا شرکتی نصب میکنید متمایز میکند.
نسخههای جدید مک اواس نیز به سه روش قابل نصب هستند اولی از طریق تنظیمات سیستم، دومی از طریق فروشگاه برنامههای مک و سومی از طریق دانلود فایل نصبی مک، هر دوی این سیستم عاملها بعد از نصب درایورهای مورد نیاز مودم، موس، صفحهکلید و دستگاههای ذخیرهسازی را شناسایی و نصب مینمایند.
تفاوت ویندوز و مک او اس در سخت افزار:
اپل گزینههای بسیار خوبی را برای سختافزار رایانهها فراهم کرده است، با طراحی صنعتی زیبا در مکبوکها، نمایشگرهای با کیفیت ۵K در آیمکها و قدرت سخت افزاری بالای مکپرو (از قیمت ۶٬۹۹۹ دلار شروع میشود). اما مشکل اصلی این است که این گزینهها نه تنها گران قیمت هستند و تنوع محصولات متنوع ویندوزی را نیز ندارند. به این موضوع میتوان گزینههای غیرمتعارفی مانند هولولنز، دستگاههای واقعیت مجازی و بردهای توسعه ارزان قیمت را نیز اضافه نمود را که همه آنها میتوانند ویندوز را نیز اجرا کنند.
در ادامه این مورد میتوان سیستمهای اسمبل شده را هم اضافه نمود که به کاربر این امکان را میدهند که از قطعات کامپیوتری مورد نظر خود در اسمبل سیستم خود استفاده نماید.
تفاوت ویندوز و مک او اس در نرم افزارهای داخلی:
هر دو سیستم عامل شامل مجموعه ای از ابزارها و برنامههای مفید و کاربردی هستند، از نرم افزارهای سادهای مانند ایمیل و تقویم گرفته تا ویرایشگرهای عکس و ویدیو. هر دو شامل ابزارهایی مانند ضبط صدا، مرورگر وب و برنامههای نقشه، دوربین، اخبار، آب و هوا و … هستند که در طی سالیان سال تغییرات زیادی تجربه کردهاند.
یکی از نرمافزارهای داخلی جذاب ویندوز را میتوان نرم افزار اکس باکس دانست که برای گیمرها بسیار حیاتی است. نرم افزار مایکروسافت تیمز هم برای تیمها و کارهای گروهی شرکتها بسیار مناسب است.
از نرم افزارهای ذکر شده ویرایشگر ویدئوی iMovie مک برتری معناداری نسبت به نرم افزار ویندوز دارد. همچنین مک ابزار پیشنمایش و سرویس موسیقی آنلاین پرطرفدار اپل موزیک را دارد. همچنین برنامه قدرتمند GarageBand برای ساخت موسیقی و مجموعه اداری کامل iWork را داراست.
تفاوت ویندوز و مک او اس در نرم افزارهای third party:
هر دو پلتفرم با توجه به سابقه چندین ساله حضورشان زمان زیادی داشتهاند تا اکوسیستمهای غنیای از نرمافزارها و خدمات را توسعه دهند. برنامههای کاربردی سفارشی شرکتها بیشتر در ویندوز توسعه داده میشوند و بیشتر نرمافزارهای مک اواس در حوزههای ویرایش و مولتی مدیا است. با این حال میتوان انواع نرمافزارهای شرکتی را نیز برای مک پیدا کرد و ویندوز در برخی حوزههای خلاقانه مانند ویرایش ویدئو و تصویر دارای گزینههای بیشتری است هرچند کیفیت نرم افزارهای مک بالاتر است. همچنین ویندوز ۱۱ امکان اجرای برنامههای اندروید و لینوکس را از طریق زیرسیستمهای داخلی خود اضافه کرده است.
Finder در مقابل Windows Explorer:
مدیریت فایل در بهروزرسانیهای اخیر ویندوز بهبودهای چشمگیری یافته است. اما باز هم نسبت به Finder مکاواس قابلیتهای کمتری دارد.
در زیر تفاوت های اصلی بین این دو را بررسی می کنم:
- رابط کاربری: macOS Finder دارای رابط کاربری ساده و زیباست که بر پایه یک نوار منو و پنجره های جداگانه برای نمایش فهرست فایل ها و محتویات آنها استوار است. Windows Explorer نیز دارای رابط کاربری آشنا و قابل تنظیمی است که در آن می توانید فایل ها و پوشه ها را در پنجره های جداگانه مشاهده کنید.
- سازماندهی فایل: macOS Finder به صورت پیش فرض از ساختار سلسله مراتبی برای سازماندهی فایل ها استفاده می کند. این به معنای استفاده از پوشه ها (فولدرها) و زیرپوشه ها برای سازماندهی محتویات است. در مقابل، Windows Explorer از ساختار درختی برای سازماندهی فایل ها استفاده می کند که شامل درایوها، پوشه ها و زیرپوشه ها می شود.
- جستجو: هر دو Finder و Explorer ابزار جستجوی قدرتمندی را برای پیدا کردن فایل ها در اختیار کاربر قرار می دهند. با این حال، macOS Finder از قابلیت Spotlight برای جستجوی هوشمند و سریع تر فایل ها و محتویات آنها استفاده می کند. در مقابل، ویندوز اکسپلورر از قابلیت جستجوی پیشرفته و قابل تنظیم توسط کاربر برخوردار است.
- امکانات اضافی: هر دو برنامه دارای امکانات اضافی هستند که به کاربران کمک می کند فعالیت های مرتبط با فایل ها را انجام دهند. به عنوان مثال، macOS Finder از Quick Look برای مشاهده سریع محتویات فایل ها، انتقال به صورت پیوسته (Batch Rename) و جدول ترکیبی استفاده می کند. به طور مشابه، ویندوز اکسپلورر امکاناتی مانند پیکربندی سفارشی نمایش فایل ها و پوشه ها را فراهم می کند.
دستیارهای هوشمند ویندوز و مک، سیری در مقابل کوپایلوت
مک اواس همچنان سیری را به عنوان یک دستیار هوش مصنوعی تبلیغ میکند (که توانایی مناسبی در مقابل دستیارهای هوش مصنوعی جدید ندارند) در حالی که مایکروسافت استراتژی جدیدی را برای هوش مصنوعی در ویندوز با اضافه کردن کوپایلوت پیادهسازی کرده است. این دستیار نه تنها میتواند متن و تصاویر را با استفاده از ChatGPT 4 و DALL-E 3 تولید کند، بلکه برخی از عملکردهای کامپیوتر مانند تغییر تنظیمات و ثبت تصویر را نیز انجام دهد. با این حال سیری همچنان در تغییر تنظیمات سیستم قویتر عمل میکند. و میتواند برای کنترل خانه هوشمند هم مورد استفاده قرار گیرد. کوپایلوت ویندوز هنوز قابلیت تشخیص کلمات هنگاه خاموش بستن سیستم را ندارد.
تفاوت ویندوز و مک او اس در ادغام با موبایل:
با برنامه Phone Link app ویندوز، مایکروسافت تقریبا توانسته به ادغام تلفن همراه – رایانه که توسط اپل ارائه می شود، برسد،کاربر میتواند پیامک، تماس و حتی برنامههای اندروید متعدد را روی نمایشگر ویندوز اجرا کنید. حتی بدون تلفن همراه متصل، ویندوز ۱۱ میتواند برنامههای اندروید اجرا کند. اما ارتباط دسکتاپ-تلفن همراه اپل همچنان قدرتمندتر و تواناتر است.
شما میتوانید از یک آیفون به عنوان وبکم ثالث و از یک آیپد به عنوان نمایشگر ثانویه استفاده کنید. پنل اعلانات مک اواس این اجازه را به کاربر میدهد پیامک بفرستید و تمام عکسها را در سراسر دستگاهها در اپل فوتو به اشتراک بگذارید. میتوانید تقریباً هر چیزی را با اِیردراپ انتقال دهید. و حتی میتوانید فیستایم را میان دستگاهها انتقال دهید. ساعت اپل هم یک قطعه دیگر از اکوسیستم یکپارچه است که ویندوز نمیتواند رقیب آن باشد.
تفاوت ویندوز و مک او اس در امنیت و پایداری:
کامپیوترهای ویندوزی در گذشته به شدت درگیر بدافزارها و نرم افزارهای مخرب بودهاند هرچند این مورد با تلاش مایکروسافت بهبود چشمگیری داشته است. و کامپیوترهای ویندوزی آسیبهای کمتری دیدهاند. و مک سابقه پاکتری در این زمینه دارند اما به هیچ وجه در برابر تهدیدهای امنیتی ایمن نیستند. به عنوان مثال دو آسیبپذیری اخیر که کشف شده را میتوان مثال زد که تنها مک را تحت تاثیر میگذارند. اپل برای رفع این مشکلات باز هم به روزرسانی و پچهای امنیتی را عرضه میکند، اما نیل روبنکینگ، مدیر بخش امنیت مجله پیسیمگ، قویاً توصیه میکند از آنتی ویروس در مک خود استفاده کنید.
و سپس مسئله پایداری است که مکها در این زمینه هم برتری قابل توجهی دارند، اغلب به خاطر کنترل اکوسیستم سختافزاری توسط اپل (اپلیکیشنهای third party موجب ایجاد ناپایداری در رایانههای ویندوزی میشوند) و همچنین پایداری ویندوز با ویندوز ۱۱ بهبود یافته است. هرچند کسانی که بالاترین سطح پایداری را میطلبند، باید لینوکس را مورد بررسی قرار دهند.
تفاوت ویندوز و مک او اس در گیمینگ:
با توجه به انتخاب استودیوهای بازی سازی، تعداد زیادی از بازیهای روز دنیا و بازیهای جدید با ویندوز سازگار هستند تا مک اواس. حتی بازیهای پلی استیشن نیز از طریق سرویس پلی استیشن پلاس سونی در دسترس کاربران ویندوزی هستند و حتی میتوانید بازیهای جدید را از طریق برنامه ایکس باکس به رایانهتان استریم کنید. با امکان PlayAnywhere هر بازی که در فروشگاه مایکروسافت خریداری میکنید را میتوانید روی رایانه یا کنسول ایکس باکس خود بازی کنید، از جمله بازیهای انحصاری مانند Cuphead، سریهای فورزا، هیلو، Gears of War و استارفیلد.
نوار گیم بار ویندوز با فشردن win+G اجازه میدهد فعالیتهای بازی خود را ضبط کنید، منابع سخت افزاری سیستم را ببینید و با دیگر گیمرها تعامل پیدا کنید. با بهروزرسانی ۲۰۲۳ میتوانید بدون نیاز به دانلود، بازیهای ساده درون برنامه فروشگاه مایکروسافت را اجرا نمایید.
در بالا به 9 تفاوت ویندوز و مک او اس اشاره کردیم هرچند که تفاوت ویندوز و مک او اس بیشتر از این موارد است و بعضی از تفاوتها بسیار فنی میباشد و در یک مقاله کوتاه به آنها نمیشود پرداخت. همانطور هم که در اول این مقاله اشاره کردیم در اصل نظر اصلی مربوط به کاربران است و تفاوت ویندوز و مک او اس نقش پر رنگی در زمینه انتخاب بازی نمیکند و کاربران با سیستم عاملی که راحتتر هستند کار خواهند کرد.